Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2017. November 08. 17:16, szerda | Belföld
Forrás: mti - MTI-fotó: Honéczy Barnabás

Az utolsó két területi válogatóval folytatódik a Fölszállott a páva

Az utolsó két területi válogatóval folytatódik a Fölszállott a páva

Az utolsó két területi válogatót összefoglaló adással folytatódik a Fölszállott a páva 5. évada: péntek este a Hajdúböszörményben és az erdélyi Mikházán készült filmeket tekinthetik meg a közmédia nézői

- közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) sajtóosztálya az MTI-vel.

A Hagyomány összeköt! mottóval ezúttal felnőttek számára megrendezett népzenei és néptáncos tehetségkutató műsor 5. és 6. válogatófilmjében is számos tehetséggel ismerkedhetnek meg a Duna Televízió nézői pénteken 20 óra 25 perctől. A válogatókon készült filmek végén kiderül, kik és mely produkciók folytathatják a versengést a jövő héten kezdődő élő adásokban.

Az összegzés szerint a hajdúszoboszlói területi válogatón 44 produkció közül választotta ki a zsűri a továbbjutókat. Több száz szereplő, számos tehetség kerül péntek este képernyőre.

A válogatófilmek sorát az erdélyi Mikházán készült film zárja. A fesztiválhangulatban zajlott válogató bizonyság arra is, mekkora szerepet tölt be a magyar nyelv és kultúra megőrzésében a népzene és a néptánc, a hagyományok tovább örökítése.

A Fölszállott a páva új évada október 27-én kezdődött. Az eddigi két adásban a szarvasi, a budapesti, a keszthelyi és a tatabányai területi válogatókon készült filmeket vetítették. Az első két válogatóból tizenöten, a másodikból és a harmadikból összesen tizennégyen jutottak az elődöntőbe, így még tizenkilenc hely kiadó. A területi válogatókról ugyanis 48 produkció jut tovább az elődöntőkbe, amelyeket november 17-től az élőben sugároz a közmédia. A középdöntőket december 15-én és 22-én, a döntőt december 29-én rendezik, ahol a 4 kategóriagyőztes mellett a közönség is kiválasztja 2017 legjobb produkcióját.

Az idei széria újdonsága, hogy a mediaklikk.hu/pava oldalon az összes jelentkező produkcióját megtekinthetik az érdeklődők.

Az MTVA és a Hagyományok Háza közös műsorában továbbra is 4 kategóriában állnak a zsűri elé: énekes szólisták és énekegyüttesek; hangszeres szólisták és zenekarok; táncos szólisták és táncos párok; néptáncegyüttesek.

A Fölszállott a páva zsűrijének elnöke ezúttal is Sebő Ferenc Kossuth-díjas zenész, a nemzet művésze. Idén is szerepel a bírálók között Sebestyén Márta Kossuth-díjas énekes és Agócs Gergely néprajzkutató, népzenész, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa. Visszatér a zsűribe Diószegi László történész, koreográfus, a Martin György Néptáncszövetség elnöke és Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész, koreográfus is.

Berecz István, aki az első évadból győztesen távozott, a gyermekek számára kiírt évadokban pedig zsűritagként vett részt a Fölszállott a pávában, most Kacsó Hanga Borbálával az ötödik évad promóciós kampányát segíti.

A Fölszállott a páva műsorvezetői ezúttal is Novák Péter és Morvai Noémi lesznek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.