Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2015. Július 05. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI - fotó: MTI

Az MSZP szerint károkat okoz a vasárnapi zárva tartás

Az MSZP szerint károkat okoz a vasárnapi zárva tartás

Az MSZP szerint mára nyilvánvalóvá vált, hogy gazdaságilag, társadalmilag és a munkaerőpiac szempontjából is káros a vasárnapi zárva tartás, a bevezetése óta több ezer kereskedelmi alkalmazott veszítette el az állását.

Lukács Zoltán MSZP alelnök szombaton Keszthelyen, a párt zalai szervezetének hagyományos juniálisán tartott sajtótájékoztatóján kifejtette: a kereskedelmi szövetség adatai szerint a zárva tartás miatt eddig több mint 3000 ember veszítette el az állását a kereskedelemben dolgozók közül. A törvény életbe lépését követő egy hónapban már 378 ezer órával többet kellett dolgozniuk az ebben az ágazatban foglalkoztatottaknak a megnövekedett hétköznapi és szombati nyitvatartási idők miatt.

Az MSZP fenntartja a kezdeményezését, hogy népszavazás döntsön a zárva tartás kérdéséről - tette hozzá a párt alelnöke. A szocialista párt azt várja, hogy a Nemzeti Választási Irodánál fekvő beadványuk kapcsán "nem sumákolnának" tovább, és befogadják a kezdeményezést. A választók 73 százaléka utasítja el a vasárnapi zárva tartást, még a kormánypárti szavazók között is 60 százalék fölött van azoknak az aránya, akik rossz intézkedésnek tartják ezt - mondta Lukács Zoltán.

Az MSZP alelnöke a párt nemzeti béremelési programjáról is beszélt, amelyet azért tartanak fontosnak, mert "nagyon sok társadalmi és szociális probléma alapja az, hogy a bérek elmaradnak az európai átlagtól". Az EU átlagában körülbelül a GDP teljes összegének 63-68 százalékot fordítják bérekre, míg Magyarországon alig több mint 50 százalékot. Ha a magyar munkavállalók is annyit kapnának, mint a nyugat-európaiak, akkor 3500 milliárd forinttal több bér kerülne az emberekhez, ezzel nőne a fogyasztás és vele együtt a gazdaság.

Lukács Zoltán felidézte, hogy a szocialisták azt javasolták: a közszférában már most legyen 50 százalékos béremelés, amit egyébként a szocialista kormányzás idején egyszer már megtettek. Elvárásuk, hogy a minimálbér nettó 100 ezer forintra nőjön - a szakképzettek esetében 125 ezer forintra, s hogy különböző intézkedésekkel a versenyszférában is emelkedjen a bér.

Teleki László szocialista országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy felmérésük szerint a bérből élők több mint 80 százaléka "dolgozói szegénységben" szenved, azaz nem tud félrerakni a gyerekek beiskolázására vagy akár nyaralásra. Szerinte "nem érti a Fidesz az emberek szavát", amikor nemzeti konzultációt hirdet, mert nem a menekültkérdésben kell kikérni az emberek véleményét, hanem abban, hogy például szükség van-e boltbezárásokra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során