Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2024. Január 26. 09:22, péntek | Külföld
Forrás: MTI

A várt javulás helyett romlott a fogyasztói hangulat Németországban

A várt javulás helyett romlott a fogyasztói hangulat Németországban

A várt javulás helyett csaknem egyéves mélypontra esett vissza a GfK és a NIM (Nürnberg Institut für Marktentscheidungen) piackutató intézetek februárra vonatkozó németországi fogyasztói hangulatindexe.

A felmérés eredménye alapján a gazdaságkutatók szerint egyelőre nem lehet számítani a fogyasztói hangulat javulására.

A GfK honlapján pénteken publikált jelentés szerint a februári fogyasztói hangulatindex az előző havi mínusz 25,4 pontról 4,3 ponttal mínusz 29,7 pontra csökkent a várt javulás, mínusz 24,5 pont helyett. Az indexnek a 2023 februárjában publikált márciusi értéke állt legutóbb ennél alacsonyabban, mínusz 30,6 ponton.

A februári index nem várt romlását elsősorban a fogyasztók megtakarítási hajlandóságának az erősödése idézte elő. A mutatószám 6,7 ponttal 14 pontra, 2008 augusztusa óta a legmagasabb értékre emelkedett.

Rolf Bürkl, a NIM fogyasztói szakértője rámutatott, hogy a fogyasztói hangulat karácsony előtt kezdődött javulása januárban már egyértelműen kifulladt. "A fogyasztói hangulat az év elején súlyos visszaesést szenvedett el" - fogalmazott. "A jövedelmi várakozások és a vásárlási hajlandóság csökkenése mellett a fogyasztók megtakarítási hajlandósága, amely jelenleg lendületesen emelkedik, szintén jelentős szerepet játszott ebben.

A felmérésben kimutatott értékek alapján a gazdaságkutatók szerint el kell halasztani a fogyasztói hangulat fellendülésében vetett reményeket. Ennek okát elsősorban a globális válsághangulat és a háborús aggodalmak terjedésének, valamint a magas inflációnak tulajdonítják.

Míg az előző hónapban a jövedelmi kilátások érezhetően emelkedtek, a mostani felmérésben ismét jelentősen gyengültek: a mutató 13,1 ponttal mínusz 20 pontra, tavaly március óta a legalacsonyabbra esett.

A pesszimista jövedelmi várakozások egyik oka a közelmúltban ismét megemelkedett infláció lehet. A szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis szerint az infláció decemberben 3,7 százalékra emelkedett a novemberi 3,2 százalékról. Valószínűleg áremelkedéshez és a fogyasztói hangulat további romlásához vezet majd, hogy vendéglátóipar 2024 elejétől visszatért a 19 százalékos áfakulcsra és hogy megemelik az energiára kivetett szén-dioxid-adót.

A jövedelmi várakozások jelentős visszaesése ismét lehúzta a fogyasztók vásárlási hajlandóságát is: a mutató 6 pontot veszített és így mínusz 8,8 pontról mínusz 14,8 pontra esett, megközelítve a 2023. novemberi mínusz 15,0 pontos szintet.

A fogyasztók vásárlási hajlandóságára is nagy hatással vannak az inflációs várakozások. A továbbra is magas élelmiszer- és energiaárakkal kapcsolatos aggodalmak csökkentik a beszerzések tervezésének a biztonságát, különösen a nagyobb vásárlások esetében. Amiatt pedig, hogy több pénzt kell költeni a mindennapi fogyasztási cikkekre, sokaknak nem maradnak anyagi forrásai más vásárlásokra, például lakberendezési tárgyakra vagy elektronikus eszközökre.

A januári felmérés a fogyasztóknak a következő 12 hónapra vonatkozó konjunkturális várakozásaiban is jelentős romlást mutatott: a mutatószám 6,2 ponttal mínusz 6,6 pontra csökkent. Ennél alacsonyabb értéket legutóbb 2022 decemberében mértek, mínusz 10,3 pontot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).