Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Szeptember 19. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A szűrőszoftver önmagában még nem jelent megoldást

A szűrőszoftver önmagában még nem jelent megoldást

Szeptembertől a gyerekek védelme érdekében szűrőprogrammal kell ellátni azokat az iskolai és könyvtári számítógépeket, amelyeken van internet-hozzáférés – erről rendelkezett egy több jogszabályt is módosító 2013-as törvény. E szerint a korlátozásra a kiskorúak lelki, testi és értelmi fejlődésének védelme érdekében van szükség. A szűrőszoftver azonban önmagában még nem jelent megoldást - olvasható a metropol összeállításában.

A jogszabályban nem részletezik, milyen számítógépes programmal kell megoldani a szűrést, csupán annyit jegyeznek meg, hogy „könnyen telepíthető és használható, magyar nyelvű szoftver” legyen.

Ebben nincs nehéz dolguk a rendszergazdáknak és a szülőknek, mert júliustól az internetszolgáltatóknak ingyen kell olyan programot biztosítaniuk, amely alkalmas az otthoni előfizetők és a köznevelési intézmények általi használatra is. A legnagyobb magyarországi szolgáltató weboldaláról ingyen elérhetők a szoftverek, de OS X és Linux rendszerekre nincs megfelelő programot.

A balassagyarmati Mikszáth Kálmán Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola számítógépein egyelőre nincs védelmi szoftver, mert jelenleg nincs az iskolának rendszergazdája.

Mint azt Zérczi Miklós igazgatóhelyettes közölte: rövidesen megkapják az internetszolgáltatótól a programot, és ha továbbra sem lesz rendszergazda az intézményben, az informatikatanárokra hárul a szoftvertelepítés. Az biztos, nem lesz kis munka, mert kétszáz komputerre kell egyesével felrakni a programot. Az intézményben más módon is korlátozni tudják a világhálóhoz való hozzáférést: az informatikatermekben gombnyomásra megszüntethető az internetkapcsolat.

Ez a drasztikus lehetőség a Békéscsabai Gépészeti és Számítástechnikai Szakközépiskolában is megvan, bár ott szűrőszoftverrel is korlátozzák a weboldalak elérhetőségét. Kovács Levente szakmai intézményvezető-helyettes azt mondta, nem tudott a szeptembertől érvényes kötelezettségről, viszont náluk már évek óta korlátozzák a netes hozzáférést. A blokkolt oldalak listája egy online adatbázis alapján frissül, de a rendszergazda is beállíthat tiltott oldalakat.

Technológiai szempontból olyan tartalomszűrő megoldásra van szükség, amely képes belelátni az adatforgalomba – mondta György László, a MiTech Systems Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. A szoftver látja, hogy a gyerekek milyen weboldalakat próbálnak megnyitni, majd a meghatározott szabályok alapján engedi vagy tiltja az oldal elérését.

A szakértő szerint a szűrés megbízhatósága nemcsak a programtól függ, sok múlik az üzemeltetésen is. Bizonyos védelmi szoftverek képesek ugyan egy központi adatbázisból kategóriánként – például felnőtt-tartalom, szerencsejáték – frissíteni a tiltott oldalak listáját, de lehetnek kivételek. Előfordulhat, hogy bizonyos magyar oldalak még nincsenek kategorizálva, vagy átcsúsznak az automatikus besoroláson, pedig a gyerekeknek nem szabadna elérniük a honlapot. Ezért fontos a rendszer működését folyamatosan ellenőrizni.

Eleinte legalább napi szinten kell figyelni a szűrést, aztán idővel egyre jobb lesz a rendszer, és ideális esetben elég heti egy-három alkalommal finomhangolni a programot.

'Nincs minden szempontból megnyugtató megoldás' – jegyezte meg a szűrés kijátszhatóságáról György László. 'A gyerekek egy része kihívásnak tekinti, hogy áttörje a rendszer korlátait, ráadásul tőlük nem várható el az a felelősségteljes hozzáállás, mint például egy cég dolgozóitól.'

Persze könnyen lehet, hogy a fiatalok nem az iskolai, hanem az otthoni számítógépeken, táblagépeken próbálják majd megkerülni a szűrőszoftvert, de a lényeg szempontjából ennek nincs jelentősége.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat „A média hatása a gyermekekre és a fiatalokra” című kutatásából kiderült, hogy a mostani fiatalok körében szinte eltűnt a digitális egyenlőtlenség, szinte minden gyerek hozzáfér otthon az internethez.

A hetedikes tanulók körében tízből nyolc, a tizenegyedikeseknél tízből kilenc diák napi szinten használja a közösségi oldalakat. Ráadásul minden második fiatal a telefonján is eléri a Facebookot. A felmérés szerint az elmúlt években nem sokat javult a szülői kontroll és közvetítés: mindkét vizsgált korosztályban a gyerekek felével nem beszélnek a szülők arról, mit csinálnak az interneten. A legjellemzőbb megoldás, hogy korlátozzák – főleg időben – a médiahasználatot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során