Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Szeptember 19. 15:43, péntek | Belföld
Forrás: MTI

2006-os tüntetések - Félmilliós kártérítést ítéltek meg a rendőri bántalmazások egyik sértettjének

2006-os tüntetések - Félmilliós kártérítést ítéltek meg a rendőri bántalmazások egyik sértettjének

Félmillió forintos kártérítést kell megfizetnie a Készenléti Rendőrségnek egy 2006. őszi tüntetés során bántalmazott fiatalember részére a Fővárosi Törvényszék nem jogerős ítélete szerint - közölte a sértett képviseletét ellátó Magyar Helsinki Bizottság pénteken az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a fiatalember által indított polgári perben a Fővárosi Törvényszék csütörtökön kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletével azért kötelezte a Készenléti Rendőrséget 500 ezer forint kártérítés megfizetésére és magánlevélben történő bocsánatkérésre, mert jogelődjének, a Rendőrségi Biztonsági Szolgálatnak (Rebisz) a munkatársai 2006 októberében a Blaha Lujza térnél a felperest az elfogása után bántalmaztak.
A bíróság kimondta azt is, hogy az alperes megsértette a bántalmazott emberi méltóságát, valamint testi és lelki egészségét.
A kártérítési perben a Készenléti Rendőrség elismerte, hogy a bántalmazást elkövetők a Rebisz állományába tartoztak, a bíróság pedig külön jelentőséget tulajdonított annak, hogy a sértett bántalmazásakor már védekezésre képtelen állapotban volt.
A kártérítési pert a sértett az után indította, hogy a Kúria 2012 végén harmadfokon jogerősen elítélt és próbára bocsátott bűnsegédként két rebiszes rendőrt abban a büntetőeljárásban, amely a sértett mint pótmagánvádló részvételével folyt.
Az eljárások során a sértettet fizikailag bántalmazó rendőrök kilétére nem derült fény. A két elítélt rendőr bűnösségét azért mondta ki a bíróság, mert bár látniuk kellett a bántalmazást, nem tettek semmit a megakadályozása érdekében, továbbá a fiatalember zúzódásos fejsérüléseit jelentésükben azzal magyarázták, hogy a sebek nem bántalmazás, hanem jogszerű intézkedés közben keletkeztek.
A Magyar Helsinki Bizottság közleménye kitér arra is, hogy az RTL Klub felvételei fontos bizonyítékul szolgáltak mindkét eljárásban többek között annak megállapítására, hogy a bántalmazást elkövető rendőrök rebiszes egyenruhát viseltek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során